In de vorige artikel besteedden we aandacht aan het belang van de juiste voeding, waarin de bouwstoffen aanwezig moeten zijn voor de opbouw van de nieuwe huidlagen. Vitamine C in onze voeding kan gezien worden als de bouwer die collageen omzet in collageenvezels in de huid. Dit artikel staat in het teken van een andere zeer belangrijke huidvitamine. Een schilferende, droge huid met vaak ruwe, verhoogde bultjes op de armen is een teken aan de wand dat er tekorten aan vitamine A zijn.

Vitamine A houdt een verouderende huid vitaal en gezond

De bovenste huidlaag is de opperhuid. Deze beschermlaag bestaat uit 5 sublagen die continu worden vernieuwd. Het is de laag waar de schoonheidsspecialiste het meeste van kan aflezen. Droogheid, schilfering, verslapping, bultjes, wratjes of ontstekingen: allemaal kenmerken van een verstoord evenwicht. De lagen bestaan uit allerlei cellen die per laag een andere functie hebben. Een gezonde opperhuid wordt in 28 dagen geheel vernieuwd. Dit is noodzakelijk om mogelijke schade door UV-licht te blijven herstellen, zodat fouten zich niet kunnen opstapelen. Eten we veel gekleurde groentes, dan krijgen we allerlei soorten caroteen binnen.

Ons lichaam kan daar vitamine A van maken, wat goed is voor onze huid. Daarnaast beschermen de kleurstoffen ons ook tegen overmatig zonlicht. Maar wat als het niet genoeg is? De opperhuid is immers de sluitpost…

Huid vitaal houden
Vitamine A is een van de meest bekende vitamines, naast vitamine C, die verwerkt wordt in een crème. Het wordt gebruikt bij allerlei aandoeningen, maar vooral om een verouderende huid vitaal en gezond te behouden. Het activeert de deling van de gezonde cellen en zorgt voor een optimaal functiebehoud van de opperhuid. Dit werkt snel en effectief, vooropgesteld dat het product ook voor het juiste transport zorgt, anders werkt het alleen in de buitenste twee lagen. De concentratie moet hoog genoeg zijn om voldoende werking te krijgen, en het ‘transportmechanisme’ zorgt ervoor dat de werkzame stoffen ook in de diepere huidlagen terechtkomt. Onder de opperhuid huist namelijk de lederhuid, die verantwoordelijk is voor de stevigheid. Hier ontstaan, door gebrek aan collageen, de verslappingsrimpels. Indien deze laag niet in staat is om voldoende vocht te binden, komen er zelfs droogte-rimpels bij; het bekende craquelé-effect dat we regelmatig op het decolleté zien. De lederhuid moet het vocht binden, de opperhuid moet zodanig goed afsluiten dat het overmatige verdamping of vochtverlies tegengaat. In al deze functies speelt vitamine A, samen met C, een belangrijke rol. Transport door de huid is dus cruciaal. Naast de transporteigenschappen van de producten is er gespecialiseerde apparatuur beschikbaar, die dit transport intensiveert en
dus sneller de zo gewenste stralende huid geeft.

Maak een afspraak

Wil jij ook weten wat gespecialiseerde vitamine A-behandelingen voor jouw huid kunnen betekenen? Maak dan een afspraak bij Skinstudio Libra voor een revitaliserend advies, zodat ook jouw huid weer in topconditie komt.

Maak een afspraak

Deel dit bericht

Pin It on Pinterest